Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sjajni rezultati svetskog turizma: Evropa i dalje najposećenija

    Svetski turizam u prošloj je godini premašio i najoptimističnija očekivanja, s gotovo 1,1 milijardom međunarodnih turističkih dolazaka, podaci su Svetske turističke organizacije (UNWTO).

    To je porast od 5 odsto u odnosu na 2012. godinu, a nastavak rasta turističkih dolazaka u UNWTO-u predviđaju i za ovu godinu, i to za 4,5 odsto.

    Podaci za svetski turizam za prošlu godinu sažeti su u najnovijem izdanju UNWTO-ovog World Tourism Barometra, dostavljenom iz madridskog sedišta te organizacije.

    Porast međunarodnih dolazaka u svetu za 5 odsto znači da je prošle godine 52 miliona ljudi više turistički putovalo nego u 2012. Od toga ih je 29 miliona više došlo samo u Evropu, koja je time zabeležila ukupno 563 miliona dolazaka ili 5 odsto više, što je ujedno i znatno veći porast od onog ostvarenog u razdoblju 2005. do 2012., kada je dosezao do 3 odsto godišnje.

    Evropa je time zadržala i poziciju najposećnije svetske regije. Od evropskih podregija, najbolje su rezultate prošle godine, s porastima od 7 i 6 odsto u međunarodnim turističkim dolascima, ostvarile srednja i istočna Evropa te njen južni mediteranski deo.

    I ove godine, po prognozama UNWTO-a, Evropa se može nadati porastima od 3 do 4 odsto, slično kao i obe Amerike, koje su prošle godine imale poras turističkih dolazaka od 4 odsto, na ukupno 170 miliona.

    Najveće poraste za ovu godinu, do 6 odsto, UNWTO prognozira regijama Azije i Pacifika te Afrike, koje su i prošle godine imale takve stope rasta. Aziju i Pacifik prošle je godine posetilo ukupno 250 miliona stranih turista, a Afriku 56 milijuna.

    Regija Bliskog Istoka jedina je koja je stagnirala prošle godine s oko 52 miliona dolazaka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE