Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji ima i uspešnih privatizacija

    „Da li je neka privatizacija uspešna ili ne, zavisi pre svega iz kog ugla se gleda. Nije isto da li je zadovoljna država ili radnici. Ali da uspešnih primera ima, tu nema spora,“ rekao je Novosti naš ugledni ekonomista profesor dr Ljubodrag Savić.

    Kao dobre privatizacije sprovedene i po starom zakonu iz 1997. godine profesor Savić navodi: Apatinsku pivaru, Hemofarm, Metalac, Tarkett iz Bačke Palanke, fabrike duvana u Nišu i Vranju. Ovi primeri su iz ugla radnika bili više nego uspešne privatizacije. Radnici koji su ostali u tim firmama primaju redovne plate, znatno veće od našeg proseka, a oni koji su otišli dobili su i velike otpremnine.

    „Neke su bile i iznad 80.000 evra, a od prodaje akcija radnika pivare u drugom krugu, jedno vreme je živeo veoma lepo i sam grad Apatin,“ navodi Savić.

    Dobar primer su, po profesoru Saviću, i cementare, mada i one, baš kao i fabrike duvana, iz ugla države možda i nisu toliko uspešne. Država je za duvansku industriju inkasirala oko 650 miliona evra, ali je potpisala nepovoljan sporazum po pitanju akciza.

    Smatralo se da je US Steel najbolja privatizacija jer su jedno vreme bili i najveći izvoznici iz Srbije, ali su onda Amerikanci otišli, za razliku od privatizacije NIS-a, gde su Rusi spremni da dugoročno ostvaruju svoje ciljeve.

    „Ima nekih koji kritikuju privatizaciju NIS za ’samo 400 miliona’, ali je danas NIS preduzeće koje je najveći punilac budžeta Srbije, a nekada je bilo gubitaš. Iz razgovora sa privrednicima uverio sam se da NIS sada sve svoje obaveze, i prema državi i dobavljačima ispunjava na vreme, nema kašnjenja. Uložili su ogroman novac u Rafineriju, a ako se tome doda i gasni aranžman, pa izgradnja ’Južnog toka’ – jasno je da privatizacija NIS-a ima sve atribute uspešnosti,“ kaže profesor dr Ljubodrag Savić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE