Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Srbija sa najnižim rastom u regionu

    Srbija će u 2014. godini imati rast bruto domaćeg proizvoda od 1,3 odsto, što je najniža stopa rasta u jugoistočnoj Evropi, ocenila je Evropska banka za obnovu i razvoj, što je niže za 0,4 odsto u odnosu na oktobarske prognoze.

    Kako se navodi u izveštaju Regionalni ekonomski izgledi, prognozirana stopa rasta BDP Srbije niža je za 0,4 procentna poena nego u oktobarskom izveštaju EBRD.

    Izvoz će i u 2014. biti glavni pokretač ekonomskog rasta Srbije, ali će potrošnja ostati niska, uglavnom zbog niske kreditne aktvnosti i očekivane fiskalne štednje.

    Kao rezultat toga rast će biti 1,3 odsto, što je nešto slabije nego u 2013. godini, navela je EBRD, prema čijoj proceni je rast BDP Srbije u 2013. godini bio 2,2 odsto.

    Navodi se da će ekonomski opravak u regionu jugoistočne Evrope i u 2014. godini biti skroman pošto će prosečna stopa rasta biti 2,1 odsto, posle rasta od dva odsto u 2013. godini.

    Pročitajte i>>>Javni dug Srbije 61,2 odsto BDP

    Predvodnik po brizini rasta BDP u 2014. biće Kosovo sa povećanjem BDP od 3,5 odsto. Na drugom mestu je Makedonija sa rastom od tri odsto, sledi Rumunija sa rastom BDP od 2,4 odsto, Crna Gora sa dva, BiH i Bugarska sa po 1,8 odsto, a ispred Srbije je i Albanija sa rastom od 1,7 odsto.

    Pred nekoliko država u regionu su veliki fiskalni izazovi, kao kombinacija slabog rasta i neuspeha obuzdavanja javnih rashoda koja je dovela do rasta nivoa budžetskog deficita i javnog duga, navodi se u izveštaju EBRD.

    Rast BDP u regionu u kojem EBRD investira u 2014. godini ta banka prognozira na 2,7 odsto. EBRD navodi da će oporavak u regionu biti usporen, uprkos unapređenju stanja najrazvijenijih privreda EU i SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE