Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor i Mercator daleko od dogovora?

    Iako do kraja januara treba zaključiti ugovor o finansijskom restrukturiranju Mercatora, na sastanku predstavnika Agrokora i slovenačkog trgovinskog lanca još ne treba očekivati konačan dogovor o uslovima po kojima će hrvatski koncern preuzeti Mercator, pišu ljubljanski mediji.

    U razgovorima, u čijem središtu su dve Agrokorove ponude – stara, po kojoj bi vlasnicima platio 120 evra za deonicu i nova, po kojoj bi cena deonice bila 80 evra, uz dokapitalizaciju firme od 225 miliona evra, ima 20-30 učesnika, među kojima su i glavne banke-poverioci Merkatora, piše ljubljansko Delo.

    Sastanak je dogovoren u Beču, gde se traži ravnoteža između dva interesa – koja je još prihvatljiva cena za vlasnike Mercatora i pod kakvim uslovima su banke spremne da reprogramiraju dugove Mercatoru u slučaju da ga preuzme Agrokor, rekao je za Delo neimenovani izvor.

    Ljubljanski Dnevnik navodi da vlasnici Mercatora, uz izuzetak banaka, na sastanku žele da dobiju precizne informacije o tome kako će i kojim finansijskim sredstvima Agrokor preuzeti Mercator.

    Umesto s konkretnim ugovorima s finansijerima, Agrokor će u Beču predstaviti samo pisma podrške koje je dobio od Unikredita, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, kao i fondova "One Equity Partners" i "Blackstone", uz najavu da će pisma podrške dobiti i od francuske banke BNP Paribas, američke JP Morgan i ruske VTB.

    Za većinu vlasnika Merkatora u konzorcijumu bila bi prihvatljiva cena od 105 evra po deonici, navodi list, ali dodaje da se slovenačka premijerka Alenka Bratušek zauzela da se održe uslovi po pitanju cene deonice iz ranije potpisanog kupoprodajnog ugovora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE