Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najgori direktor na svetu spasio kompaniju

    Brazilski tajkun Eike Batista uspeo je da sa inostranim kreditorima dogovori pretvaranje 5,8 milijardi dolara duga svoje posrnule naftne kompanije OGP u 90 odsto akcija te firme.

    OGP, ranije poznat kao OGX, navodi da je sa kreditorima dogovoreno da će vlasnici 3,8 milijardi dolara vrednih obveznica koje je izdala filijala OGP, OGX Austrija, u poslovanje kompanije uložiti dodatnih 200 do 215 miliona dolara.

    Primena sporazuma, koju treba da odobre svi kreditori i sud u Rio de Žaneiru, omogućila bi da se OGP izvuče iz  finansijske krize, nastavi sa aktivnostima i ostvari ciljeve, a nakon odobrenja sporazuma biće nastavljena trgovina akcijama kompanije na berzi u Sao Paulu.

    Tadašnji OGX proglasio je bankrot u oktobru, nakon neuspešnih pregovora sa kreditorima o restrukturi duga, a kolaps Batistinog poslovnog carstva počeo je nakon odluke o smanjenju proizvodnje u ključnoj naftnoj kompaniji OGX, koja je navela investitore da povuku ulaganja i iz ostalih postrojenja te kompanije.

    OGX i još nekoliko Batistinih firmi trenutno imaju dugove veće od tržišne vrednosti, a cene njihovih akcija su od početka godine potonule za 95 odsto, sasvim dovoljno da Batista uzme "zlatnu medalju" među najgorim šefovima u svetu, prema listi BBC.

    Brazilac je nekada uvrštavan među najbogatije ljude na svetu, kao osmi na Forbseovoj listi, ali je u roku od godinu dana uspeo da izgubi 99 odsto bogatstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE