Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok u interesu i Srbije i Slovenije

    Srbiji i Sloveniji je u interesu da se što pre reše pitanja vezana za primenu Trećeg energetskog paketa EU na projekat Južni tok, rečeno je na sastanku srpske ministarke energetike Zorane Mihajlović sa slovenačkim ministrom za infrastukturu Samom Omerzelom.

    Obe zemlje, kako su istakli Mihajlović i Omerzel, žele viši stepen gasne stabilnosti koji će se, kako se nadaju, dobiti izgradnjom tog gasovoda.

    Ministri su se saglasili da je stabilnost gasnog sektora u interesu obe zemlje, kao i da će, izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija i Slovenija biti bliže ostvarenju tog cilja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

    Mihajlović je istakla je da su odnosi između Rusije i EU u velikoj meri pod uticajem aktuelne političke krize u Ukrajini i dodala da Srbija i Slovenija čekaju ishod razgovora o pravnim pitanjima vezanim za gasovod Južni tok.

    Ona je podsetila da Vlada Srbije i Ministarstvo nisu dobili nikakav zvaničan dokument, ni od EU, niti od Gazproma, da sporazum o Južnom toku ne odgovara evropskim direktivama.

    Ministar Omerzel informisao je ministarku Mihajlović o sastanku sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, na kojem je bilo reči o otvorenim pitanjima koja se tiču primene Trećeg energetskog paketa EU na taj gasovod.

    Omerzel je komesaru izložio stav Slovenije da ta zemlja želi da učestvuje u izgradnji gasovoda, poštujući pravila Evropske unije.

    Treći energetski paket EU, između ostalog predviđa, da proizvođač gasa ne može da bude i vlasnik gasovoda, kojim teče taj gas, kao i da kapacitet tog gasovoda mora biti na raspolaganju i drugim zainteresovanim kompanijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE