Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetski turizam u neočekivanom porastu

    U svetu je u prvih devet meseci ove godine ostvareno 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je 41 milion ili pet odsto više nego u istom periodu 2012, a sličan trend bi mogao bi da se zadrži i u 2014, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije UNWTO.

    Ti podaci su sadržani u najnovijem izdanju UNWTO Svetskog turističkog barometra, a pokazuju da su za globalni rast turizma  najzaslužnije regije Evropa, Azija i Pacifik koje beleže povećanje stranih turističkih dolazaka za 6 odsto.

    Za takav rast u Evropi iz UNWTO ističu da je iznad svih očekivanja, a osim što u svetskom turizmu već godinama drži vodeći udeo i najposećenija je regija, ove godine su rezultati odlični i u pojedinim evropskim podregijama.

    Centralna i istočna Evropa tako su zabeležili nadprosečni rast dolazaka stranih turista od 7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih devet meseci, a porast od 6 procenata beleže i južna i mediteranska Evropa.

    To je ujedno i dvostruko veći porast od prognoziranog za ovu godinu za te regije i celu Evropu, koji se kretao oko dva do tri procenta.

    Slično je i sa Azijom i Pacifikom, koje su u prvih devet meseci ove godine primila ukupno 6 odsto više stranih turista nego lane, a najveći porast od 12 odsto je upisala jugoistočna Azije.

    I ostale svetske regije imale su porast dolazaka turista, obe Amerike ukupno od 3 odsto, dok je Afrika 'rasla' za 5 procenata, što pokazuje oporavak turizma u pojedinim zemljama te regije, poput Tunisa. Najslabiji rezultat po regijama sa rastom od 0,3 odsto, zabeležen je na Bliskom istoku.

    Među 25 najvećih zemalja po turističkoj zaradi ove godine je 10 njih zabeležilo rast, SAD od 11 odsto, Macao/Kina od 10, Velika Britanija od 18, Tajland od 28, Hong Kong/Kina od 21 odsto, Turska i Indija od po 13, Japan od 23, a zanimljivost je i porast strane turističke potrošnje u Grčkoj ove godine od 15 odsto.

    Komentirajući te rezultate, glavni poverenik UNWTO Taleb Rifai ističe da će bez sumnje međunarodni turizam i dalje rasti iznad očekivanja, pogotovo u zemljama gdje se vidi ekonomski oporavak, ali i drugim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE