Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Luksemburg najbogatiji, Rumuni i Bugari na začelju

    Sa dva i po puta većim indeksom kupovne moći od evropskog proseka, Luksemburg je i dalje daleko najbogatija zemlja Evropske unije, a uprkos napretku u poslednje tri godine, Bugarska ostaje najsiromašnija, saopštio je Eurostat.

    Bruto domaći proizvod Luksemburga po stanovniku, mereno indeksom kupovne moći, u 2012. godini bio je 263 evra, što je dva i po puta veći iznos od prosečnih 100 evra u EU, preneo je AFP.

    Iza Luksemburga, sa 30 odsto većim BDP po stanovniku od proseka u EU, sledi Austrija, trećeplasirana je Irska, zatim Holandija, Švedska, Danska, Nemačka i Belgija.

    Austrijski BDP po stanovniku iznosio je prošle godine 130 evra, i povećava se iz godine u godinu, s obzirom da je 2011. iznosio 129 evra, a 2010. godine 127 evra.

    Paradoksalno, Irska, zemlja koja je primenila jedan od najrigoroznijih planova štednje pod nadzorom EU i MMF, ostala je kao i prethodne godine treća najbogatija zemlja sa BDP po glavi stanovnika od 129 evra.

    Holandija, koja je 2010. bila na drugom, pala je lane na četvrto mesto sa iznosom BDP po stanovniku od 128 evra, dok je Nemačka peta sa prosekom od 120 evra. Francuska je deseta sa 109, ispred Velike Britanije sa 108 i Italije sa 103 evra.

    Malta, Slovenija i Češka imaju od 10 do 20 odsto veći BDP po stanovniku od proseka u EU, dok su Slovačka, Portugal, Grčka, Litvanija i Estonija 20 do 30 odsto ispod evropskog proseka.

    Hrvatska se, sa BDP po stanovniku za 38 odsto manjim od proseka EU, nalazi u grupi sa Poljskom, Mađarskom i Letonijom. Bugarska, ima BDP po glavi stanovnika od 47 evra, a Rumunija je druga najsiromašnija zemlja Unije sa prosekom od 50 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE