Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Guvernerka: Inflacija ispod ciljane granice

    Finansijski sektor očekuje da će inflacija u Srbiji na kraju 2014. godine biti 4,4 odsto, kaže guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističući da je projekcija inflacije na srednji rok četiri procenta.

    Na konferenciji povodom završetka projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta NBS", ona je ocenila da su takva inflatorna očekivanja finasijskog sektora za centralnu banku "potvrda i ogromna obaveza da tim očekivanjima i odgovori".

    Naša projekcija ciljane inflacije koju želimo da usidrimo u srednjem roku od tri godine je upravo četiri odsto, rekla je Tabakovićeva i istakla da će u 2013. godišnja inflacija biti i ispod granica cilja.

    Inflacija novembar 2012. na novembar 2013. je 1,6 procenata, što znači da ćemo ove godine biti ispod granica cilja, sa vrlo niskom inflacijom i to u situaciji kada imamo rast društvenog proizvoda. Ne značajan, ali ga imamo, rekla je Tabakovićeva.

    Prema rečima guvernerke NBS, niska inflacija je, pre svega, rezultat dobre monetarne politike koju vodi centralna banka, odnosno dobro odmerenih i pravoremenih konzervativnih mera.

    Tabakovićeva je istakla da o poverenju u tu politiku govori i to da će međunarodni investitori krajem ove ili početkom naredne godine emitovati dinarske hartije od vrednosti.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE