Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preduzeća u restrukturiranju trošak od 750 miliona dolara

    Savetnik ministra privrede u Vladi Srbije i profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović izjavio je da su problem preduzeća u restrukturiranju, koja prema približnoj računici Svetske banke, godišnje Srbiju koštaju 750 miliona dolara.

    Pavlović je rekao da se program Ministarstva privrede ogleda u novom zakonu o privatizaciji da se na novi način preduzeća privatizuju, a ne budu opljačkana i da postoji više od 600 preduzeća evidentiranih u Agenciji za privatizaciju čija sudbina mora da se reši.

    On je u objasnio da je reč o preduzećima kao što su FAP ili "Prva petoletka", za koje je postojala ideja da se postave na zdrave noge još 2001. ili 2002. i prodaju. Pavlović je rekao da su društvena preduzeća gubitaši, ali da su još veći problem javna preduzeća kao što su "Srbijagas", "Železnica Srbije", "Elektroprivreda".

    Postoji deo problema zato što "Srbijagas" i druga preduzeća moraju da imaju cene ispod tržišnih, ali je problem što se to koristi kao izgovor za pravljenje raznih drugih gubitaka, rekao je Pavlović.

    Upitan o "Simpu" i RTB Bor, Pavlović je odgovorio da moraju da se privatizuju i preduzeća od kojih živi ceo grad, među kojima su i "Galenika" i FAP u Priboju, jer su veće šanse, ako se privatizacija uradi pošteno, da će vlasnik upravljati odgovornije od države.

    Pavlović je rekao da, prema novom zakonima o privatizaciji i stečaju, postoji obaveza stečajnih i privatizacionih upravnika da ustanove ko je odgovoran za loše stanje u preduzeću u poslednjih pet godina.

    Ceo proces će biti transparentan i "u prvi isplatni red će ući radnici", najavio je on i dodao da će, kada preduzeće odlazi u stečaj i isplate svi poverioci, prvo biti isplaćeni radnici kojima se duguje novac.

    Pavlović je rekao da bi novi zakon o radu omogućio fleksibilnije otpuštanje da bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje, navodeći da 500.000 građana radi "na crno" i da bi još toliko moglo da se zaposli, da je zakon drugačiji.

    Dominantan deo privrede mora da bude u privatnim rukama, a samo neka strateški možda važna i javna preduzeća mogu da budu u rukama države, rekao je on i najavio da bi trebalo da se usvoje zakoni o privatizaciji, stečaju, radu i građevinskom zemljištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE