Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Poslovni most` ka Austriji

    Razvoj preduzetništva i individualnih biznisa zaslužuje posebnu ulogu u budućoj nacionalnoj ekonomskoj politici, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić u Beču na skupu Senata privrede Austrije pod motom "Poslovni most Srbija-Austrija-Evropa".

    Kako je do sada razvoj preduzetništva uglavnom bio usmeren ka uslužnim delatnostima, razvijanjem preduzetništva u proizvodnim delatnostima, a naročito u poljoprivredi, nameće se i kao uslov i kao potreba, kazao je Glamočić, označivši od presudnog značaja ulogu države.

    Država svojim institucionalnim uređenjem i sistemskim rešenjima treba da omogući sinergetski efekat svih pojedinačnih sektora privrede, kao stuba ekonomskog razvoja zemlje. Država treba odlučno da uspostavi zdrav investicioni ambijent, koji će privući i domaće i strane investitore.

    Ovo se može, prema njemu, postići fiskalnim olakšicama za grinfild ili braon fild investicije, ali i stimulativnom socijalnom i politikom zapošljavanja. Jačanje konkurentnosti domaćih proizvoda, uz stvaranje slobodnog tržišta, najbolji je način za dugoročan razvoj industrije.

    Potrebno je permanentno raditi na unapređenju celokupnog marketinškog lanca, počev od kvalitetnog istraživanja tržišta, preko uvođenja savremenih tehnoloških procesa proizvodnje, pa sve do krajnjeg plasmana, istakao je ministar.

    Prehambena industrija je posebno je važna kao jedan od nosioca izvoza Srbije. Iako tu granu karakterišu neiskorišćeni potencijali, ovaj sektor izuzetno je atraktivan kako za domaće, tako i za strane investitore, ukazao je on i pozvao austrisjke investitore da ulažu svoj kapital u Srbiju.

    Takođe je podsetio da agrobiznis u najvećoj meri koristi preferencijalni pristup tržištima zemalja sa kojima je Srbija potpisala trgovinske sporazume.

    Srbija među najdinamičnijim tržištima Evrope

    Njegov austrijski kolega Nikolaus Berlaković rekao je da Srbija za njega predstavlja jednu od najzanimljivijih i najdinamičnih tržišta Evrope. Spoznali smo taj potencijal još pre mnogo godina i Austrija ima interes za daljim intenziviranjem saradnje sa Srbijom, posebno u prehrambenom sektoru, rekao je on.

    Predsednik Upravnog odbora Raiffeisen Bank International Karl Sevelda rekao je da očekuje oporavak Srbije, ističući da analitičari ove banke očekuju privredni rast Srbije u ovoj godini od 1,5 odsto, a iduće od 2 procenata.

    Predsednik Seneta privrede Austrije Erhard Busek, govoreći o Dunavskoj strategiji, pohvalio je Srbiju rečima da ona daje veliki doprinos i da je vodeća u raspravi šta se može učiniti na Dunavu, a takođe je izrazio želju da sve više srpskih preduzeća investira u Austriju.

    Predsednik Upravnog odbora RTV B92 Veran Matić ukazao je da je dijaspora zlatni rudnik za razvoj srpske privrede i da Beču nedostaje srpska kuća, odnosno srpski poslovni centar u kojem bi se moglo obaviti puno poslova za koje bi bilo potrebno mnogo vremena u Srbiji.

    Predsednik Upravnog odbroa Senata privrede Srbije u osnivanju Ivan Gros objasnio je da će senati u Beču i Beogradu neposredno sarađivati i da je želja je da budu most između privrednika dve zemlje.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE