Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CEAC tuži Crnu Goru zbog KAP za 100 miliona evra

    Ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) pokrenula je arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore u vrednosti 100 miliona evra, zbog dešavanja u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP).

    To je druga tužba firmi u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske. Ranije je ruska EN plus grupa najavila tužbu tešku 93 miliona evra zbog izgubljenog profita u poslu sa KAP, na šta je crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić reagovao ocenom da je slučaju KAP oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

    CEAC, čiji je vlasnik takođe Deripaska, pojedinačno je najveći akcionar i poverilac KAP. Kako je saopšteno iz CEAC, arbitraža će se održati u Beču, u skladu sa pravilima Komisije UN za međunarodno trgovinsko pravo.

    Povod tužbi su mnogobrojne povrede uslova sporazuma o poravnanju KAP, potpisanog 2010. godine, a koje su dovele do stečaja u KAP, što je uzrokovala Vlada u Podgorici, a čime je CEAC lišen svog biznisa u Crnoj Gori bez bilo kakvih nadoknada svojih investicija.

    Početni iznos tužbenog zahteva je 100 miliona evra, ali kompanija namerava značajno da poveća iznos tužbe u toku sudskog postupka, a nakon stručne procene štete, nanesene radnjama Vlade Crne Gore, navodi se u saopštenju CEAC.

    Vlada CG: Tužba neosnovana

    Tužba CEAC zbog dešavanja u KAP je neosnovana, saopštila je Vlada Crne Gore, navodeći da je crnogorska strana ispunila sve obaveze, uz striktno poštovanje domaće i međunarodne legislative.

    Vlada Crne Gore nije povukla nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u toj oblasti, saoštila je crnogorska vlada, negirajući navode CEAC da je došlo do povreda sporazuma o poravnanju iz 2010.

    Vlada je ispunila sve obaveze iz sporazuma, kako one oko subvencija za električnu energiju, tako i one oko kredita po osnovu državnih garancija, a uvođenje stečaja u KAP sprovedeno je uz puno poštovanje zakonske regulative, ističe se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE