Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje realizacija brze pruge

    Sastankom sa delegacijom Kineskih železnica u Ministarstvu saobraćaja praktično počinje realizacija projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte i, ako sve bude teklo po planu, građevinski radovi na pruzi bi trebalo bi da počnu za dve godine.

    Dva dana posle dogovora premijera Mađarske, Srbije i Kine u Bukureštu da Kinezi grade prugu brzine do 160 kilometara na čas, između Beograda i Budimpešte, kineska delegacija sastankom u Beogradu, započinje ovaj posao.

    Kinezi treba da naprave projekat, finansiraju ga i urade za tri godine. Iz resornog ministarstva kažu da smo u prednosti sa projektima i da bi prvi radovi mogli da počnu već 2015.

    Prema sadašnjoj situaciji, studija izvodljivosti za prugu trajaće do šest meseci. Nadamo se da ćemo sa partnerima iz Mađarske i Srbije utvrditi optimalne rokove da se taj posao završi za tri godine, kaže He Huav iz Kineskih železnica.

    Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić kaže da ne postoji nijedan razlog da projekat ne bude sproveden. Veoma sam zadovoljan ljudima koji su samo dva dana posle dogovora došli da to i realizujemo, rekao je Antić.

    Sredstva potrebna za naš deo pruge su oko 900 miliona evra. Jedan od kandidata za gradnju pruge Budimpešta-Beograd jeste i kineska firma Putevi i mostovi, koja trenutno gradi most Borča-Zemun.

    Ova kompanija već ima iskustva sa ovakvim poslovima u Kini, a njena referenca je i jedna od najdužih pruga velikih brzina, Peking-Tibet, na kojoj je radila nekoliko deonica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE