Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Industrijski sindikati traže smenjivanje Radulovića

    Industrijski sindikati Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost zatražili su danas smenjivanje ministra privrede Saše Radulovića zbog loših mera koje je predložio za preduzeća u restrukturiranju i zbog izmena Zakona o radu.

    Predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva ’Nezavisnost’, Milorad Panović kazao je na konferenciji za novinare da se Radulović ’ruga’ reprezentativnim sindikatima u Srbiji koji su tražili razgovor s njim o problemima preduzeća u restukturiranju.

    "Pozvao je sve druge osim nas koji smo tražili sastanak. To je neozbiljno, neodgovorno i ruganje reprezentativnim sindikatima u Srbiji", kazao je on.

    Panović je kazao da se, po najavama Ministarstva. očekuje da bez posla ostane 30.000 radnika u 153 preduzeća u restukturiranju.

    Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Dragan Zarubica kazao je da će obe reprezentativne sindikalne organizacije danas početi da prikupljaju potpise za smenjivanje Radulovića.

    On je kazao da će prikupljanje potpisa trajati do 5. decembra kada će se u Domu sindikata biti skup predstavnika sindikalnih organizacija i poslovodstava industrijskih preduzeća u restukturiranju. Pozvani su Radulović, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.

    "Očekujemo da ćemo prikupiti više od 100.000 potpisa koje ćemo, ukoliko ne budemo zadovoljni rezultatima sastanka 5. decembra, posle protestne šetnje proslediti Vladi Srbije", kazao je Zarubica.

    Sindikalci su najavili da će, ukoliko Radulović ne bude smenjen, potom blokirati saobraćajnica i protestovati pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu do ispunjenja zatheva.

    Industrijski sindikati smatraju da ministar privrede predlaže izmene zakona o radu, o stečaju i o privatizaciji koji su protiv interesa privrede Srbije i zaposlenih u preduzehima u restukturiranju, i da samanjuje prava radnika.

    Zarubica je naglasio da se Radulović umesto da rešava probleme ’igra sa ličnim kartama’ preduzeća i najavio da će radnici ministru poslati kopije svojih 100.000 ličnih karata.

    Predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Ljubisav Orbović i Branislav Čanak uputili su danas pismo Radulović u kojem ga obaveštavaju da neće doći na sastanak 28. novembra.

    "Sa žaljenjem konsutatujemo da su način na koji komunicirate sa dve reprezentativne centrale, i pokušaj da pozivanjem brojnih sindikalnih organizacija – postojećih i nepostojećih, omalovažite i obesmislite značaj i ulogu reprezenativnih socijalnih partnere, nedopustivi i uvredljivi", piše u pismu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE