Zakon o stečaju: Automatski otkaz uz staž i minimalac

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon o stečaju: Automatski otkaz uz staž i minimalac

  Radnici čija firma ode u stečaj, po predlogu novog zakona, automatski ostaju bez posla, ali će moći da računaju na povezan staž i isplatu zaostalih plata u visini minimalca. Novi zakon sprečava zlouotrebe u stečaju.

  Nacrt zakona o stečaju koji se nalazi na javnoj raspravi predviđa dosta novina, pa i otkaze za radnike firmi koje odu u stečaj. Iako zakon još nije usvojen, budžetom za 2014, Vlada je predvidela 200 miliona evra za automatsku isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnika.

  Radnici će dobijati novac odmah, dok će država sačekati da sredstva budu vraćena u budžet kad se završi privatizacija. Taj novac biće dovoljan da izbegnemo svaki socijalni udar i nema govora da će se loš rad rukovodilaca prevaliti preko leđa radnika, tvrdi savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović.

  Vladimir Pavlović, jedan od aktivnih učesnika u stečajnim postupcima, kaže za Blic da će se prvo isplaćivati troškovi stečajnog postupka i banke. Prvi isplatni red biće i radnici. Slede dobavljači i drugi neobezbeđeni poverioci i na kraju povezana lica, pojasnio je on.

  Prema rečima predsednika Saveza stečajnih upravnika Dobrivoja Petrovića, sve firme u stečaju moraju da prodaju imovinu i da je to zadatak upravnika. Stečajni upravnik koji je želeo da ostane anoniman kaže, međutim, da se u praksi često dešavalo da firma ode u stečaj, a da rukovodsto prethodno rasproda svu imovinu.

  Zakon sprečava zloupotrebe

  Nacrt zakona o stečaju uvodi novine i oko izbora i načina davanja dozvola za rad stečajnim upravnicima. Ključna stvar je ukidanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Umesto agencije, ubuduće će tu ulogu i poslove raditi Komora stečajnih upravnika.

  jedan od najvećih problema u procesima stečaja u Srbiji je zloupotreba uoči i tokom samog postupka i novi zakon će to sprečiti, ali i skratiti vreme trajanja stečaja i pojačati nadzor nad stečajnim postupkom, kaže ministar privrede Saša Radulović.

  Novim zakonom će se ojačati ulogu poverilaca i pojačajati kontrola stečajnog postupka, ali i regulisati procena vrednosti stečajne imovine, kazao je on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE