Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stižu stručnjaci iz Kine za brze pruge

    Kineski stručnjaci već u četvrtak dolaze u Beograd, a tokom posete će obići prugu Beograd – Budimpešta i razgovore sa nadležnima u Srbiji i Mađarskoj. Put od Beograda do Budimpešte, umesto sadašnjih osam, obnovljenom prugom će trajati oko tri sata.

    Ovo je prvi rezultat dogovora o zajedničkom projektu modernizacije pruge Beograd – Budimpešta, koji su premijeri Srbije, Mađarske i Kine postigli pre dva dana u Bukureštu, kaže za Novosti ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

    Šta će se konkretno raditi na pruzi još nije definisano, a projekat će svakako biti usaglašen sa realnošću, kaže Antić. Ekipa stručnjaka dolazi iz Kine i tek će se raditi razrada projekta, ne samo u tehničkom nego naravno i u finansijskom delu.

    Nama je potrebna pruga za normalne brzine zbog teretnog saobraćaja. To znači modernizaciju, koja podrazumeva da se teretni saobraćaj na pruzi odvija brzinom od 120 kilometara na sat, a putnički 160 kilometara.

    Prema grubim procenama vrednost investicije je 2,4 milijarde evra, od kojih je za srpski deo pruge potrebno manje od 900 miliona. Taj novac biće potrošen na obnovu potojećeg i izgradnju drugog koloseka.

    Deo od Stare Pazove do Novog Sada u dužini od 43 kilometra modernizovaće se iz ruskog kredita. Projektna dokumentacija se radi i biće završena tokom 2014. Iz IPA fonda obezbeđeno je 3,95 miliona evra za izradu projektne dokumentacije od Novog Sada do Subotice i to se takođe radi.

    Modernizacija međunarodne pruge Beograd – Novi Sad – Subotica – Budimpešta prioritetan je projekat Železnica Srbije i od izuzetnog značaja za funkcionisanje putničkog i teretnog saobraćaja.

    Srpske železnice pripremaju svu neophodnu dokumentaciju i spremne su da daju maksimalan doprinos realizaciji projekta, koji bi se finansirao iz kineskog kredita, navodi generalni direktor Dragoljub Simonović. Kroz Srbiju će biti remontovano i modernizovano oko 200 km pruge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE