Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TEMA BROJA: Stabilan privredni astal

    Iako sve njegove ekonomske mere još nisu dobile ’zeleno svetlo’ u srpskoj Vladi, ministar privrede, Saša Radulović ne odustaje. Iščekujući da smanjenje nameta na rad za koje se zdušno zalaže postane stvarnost u Srbiji, Radulović inicira menjanje zakona o privatizaciji i o stečaju, koje je Vlada već usvojila, a narodni poslanici bi to trebalo da učine do kraja godine. Uz ova dva propisa, Radulović insistira i na promeni zakona o radu i zakona o planiranju i izgradnji. I u svemu se zalaže za – transparentnost.

    „Četiri zakona: o privatizaciji, o stečaju, planiranju i izgradnji i zakon o radu čine jedinstven paket. On je veoma bitan za ceo poslovni ambijent u Srbiji i sprovođenje postupka restrukturiranja. To je paket zakona koji nam treba kako bi ‘sto stajao na četiri noge’ a ne samo na tri, na primer. Veoma je važno da skupština predloge ovih zakona usvoji do kraja godine, od toga zavisi uspeh svega“, kaže za BIZLife ministar Radulović.

    A na kakvim nogama trenutno stoji ‘srpski sto’?

    Kroz privatizaciju je u protekloj deceniji prodato 2.365 preduzeća za 2,59 milijardi evra.  Procenat uspešnosti privatizacije na tenderima,  na primer, bio je svega 37 odsto. Agencija za privatizaciju pod svojim okriljem ima još 153 preduzeća u restrukturiranju koja upošljavaju 51.023 radnika i još 419 preduzeća koja nisu uspela da pronađu nove vlasnike ili su ugovori o privatizaciji raskinuti, i u njima radi ukupno 35.536 radnika.

    Kod stečajeva je situacija sledeća: čak 2.171 preduzeće je trenutno u stečajnom postupku. Iako stečaj u Srbiji u proseku (zvanično) traje jednu i po godinu, među ovim firmama ima pojedinih kod kojih se postupak stečaja ne okončava duže od decenije. 

    Ceo intervju pročitajte u novom broju magazina BIZLife

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE