Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija: Za one koji ništa ne znaju stanje će biti teško

    Direktor austrijskog Servisa za zapošljavanje (AMS) Johannes Kopf očekuje dramatičan rast nezaposlenosti u Austriji.

    Već 27 meseci broj nezaposlenih u Austriji je u stalnom porastu, i trenutno iznosi više od 361.000 lica bez posla. Poboljšanje stanja na tržištu rada očigledno nije na vidiku, već Kopf računa da će uslediti dramatičan rast.

    Ove godine rast privrede će biti pola procenata, a iduće 1,6 odsto, što, kako smatra, nije dovoljno. Krajem januara iduće godine, prema Kopfu, broj nezaposlenih mogao bi dostići 450.000.

    Tek krajem 2015, kako je rekao bečkom dnevniku Kurir, uslediće prvo smanjenje broja nezaposlenih.

    Najveći problem na tržištu rada predstavljaju starije osobe, imigranti i nisko kvalifikovana lica, naveo je on, precizirajuću da čak 47 odsto nezaposlenih ima završeno samo obavezno obrazovanje.

    "Za one koji ništa ne znaju stanje će biti teško", prognozira Kopf.

    On smatra da je u vreme krize austrijski put, koji karakteriše visoka fleksibilnost na tržištu rada uz dosta podrške za nezaposlene, ispravan.

    U Austriji je 25 odsto nezaposlenih duže od jedne godine bez posla. To je niska stopa imajući u vidu da u Nemačkoj ona iznosi 45,5 odsto.

    Državna sredstva predviđena za iduću godinu za poboljšanje stanja na tržištu rada iznose 1,12 milijradi evra, što je četvrta po visini vrednost u EU. "To što Evropa štedi u ovoj oblasti je velika greška", podvukao je Kopf.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE