Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kineske ponude za izgradnju TE u Pljevljima najpovoljnije

    Tender za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima privukao je devet kompanija iz Evrope, Rusije i Kine koje su dostavile ponude crnogorskoj elektroenergetskoj kompaniji.

    Ponude za gradnju otvorene su u četvrtak, a dostavile su ih češki konzorcijum Škoda Praha, ruski Rusatom Overseas, poljski konzorcijum (Pol-Mot, Alstom i Foster Viler), slovačka Istroenergo grupa (IEG).

    Za gradnju drugog bloka termoelektrane zainteresovano je čak pet kompanija iz Kine China Machinery Engineering, CGGC, te TBEL grupa i Power China Institute.

    Ministarstvo ekonomije Crne Gore, nakon otvaranja tendera saopštilo je da su od devet ponuda za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima, najpovoljnije, u finansijskom smislu, one koje su poslale tri kineske kompanije.

    Kako je saopštilo to ministastvo Kinezi bi novu termolektranu gradili za oko 283 miliona evra, dok, recimo, Škoda iz Praga nudi cenu od oko 329 miliona evra.

    Navedeno je i da je planirano da se u Pljevljima, kod sadašnje, izgradi još jedna TE, snage od 220 do 300 megavata.

    U saopštenju Ministarstva ekonomije Crne Gore se naglašava da će pobednik na ovom tenderu biti saopšten kasnije, pošto posebna stručna komisija oceni sve ponude sa svih aspekata, ne samo tehničkih i finansijskih, nego i ekoloških.

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tenderom je tražila kompaniju koja će graditi novi blok Termoelektrane snage 220-300 megavata na lokaciji postojeće centrale u Pljevljima.

    Obaveza ponuđača je da obezbedi do 85 odsto ukupno potrebnog novca ili da u određenom procentu "uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja".

    U EPCG-u procenjuju da bi izgradnja drugog bloka TE Pljevlja "eliminisala" deficit električne energije i poboljšala održivost elektroenergetskog sistema Crne Gore.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE