Srbija nova članica Komiteta za ekonomska i socijalna pitanja UN

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija nova članica Komiteta za ekonomska i socijalna pitanja UN

  Na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku izabrano je 18 novih članica Komiteta za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (ECOSOC) za period od 2014-2016. godine, među kojima je i Srbija.

  Rusija je opet izabrana za člana Komiteta, budući da njeno aktuelno članstvo ističe krajem ove godine, a pored Rusije, preostala dva ili tri mesta za zemlje istočne Evrope zauzele su Srbija i Gruzija, dok je kao predstavnik azijskih zemalja, izabran Kazahstan.

  Kao nove članice ECOSOC-a za naredne dve godine izabrane su Antigva i Barbuda, Bangladeš, Bocvana, Velika Britanija, Danska, Demokratska Republika Kongo, Gvatemala, Kina, Novi Zeland, Panama, Republika Kongo, Republika Koreja, Togo i Švedska.

  Osim Rusije, još pet zemalja je reizabrano za naredni mandat, među kojima Velika Britanija, Kina, Novi Zeland, Švedska i Južna Koreja.

  Za razliku od drugih struktura UN-a, kao na primer Komiteta za ljudska prava, period članstva u ECOSOC-u nije ograničen na dva mandata, zbog čega, pojedine zemlje ostaju u njemu decenijama.

  Velika Britanija i Rusija su tako članice ECOSOC-a od 1947. godine, a Francuska i SAD od 1946. godine, odnosno 1945. godine.

  Komitet za ekonomska i socijalna pitanja UN-a je jedno od šest glavnih institucija UN-a, ima 54 zemlje članice, i pomaže u promovisanju međunarodne ekonomske i socijalne saradnje i razvoja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE