Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Ispitati banke, subvencije…

    Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da će NBS obezbediti nadležnima potrebnu dokumentaciju, kako bi odgovarali svi koji su doprineli da se u nekim bankama stvori loša situacija, ističući da je potrebno ispitati i državne subvencije.

    Ona je kazala da će naredne nedelje obavestiti javnost i zašto se odugovlačilo s neophodnim merama za spas Privredne banke, napominjući da je to učinjeno da bi se smanjili troškovi takve transakcije u očekivanju da se nađe kupac za banku.

    Guvernerka je na Regionalnom investicionom samitu u Aranđelovcu istakla da neće izostati utvrđivanje odgovornosti za lošu situaciju u pojedinim bankama, o čemu ima puno detalja koje još ne želi da iznosi u javnost.

    U međuvremenu, Poštanska štedionica preuzela je deo imovine i obaveza Privredne banke Beograd, saopšteno je iz te banke. Preuzimanje je obavljeno ugovorom zaključenim između Privredne banke, štedionice i Agencije za osiguranje depozita.

    Negativan efekat subvencija

    Guvernerka je, takođe, izjavila da treba dobro ispitati i ko je imao koristi od državnih subvencija i istakla da svako davanje iz budžeta uvećava deficit i zemlju dovodi u situaciju nepoželjnog mesta za ulaganje jer je vodi u zaduživanje.

    Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin je na to odgovorio da "možemo da se sporimo oko toga da li je nešto bilo dobro ili ne, ali ne bi smeli da se sporimo oko nečega što je ugovorna obaveza".

    Apelujući da se prestane sa dvomesečnom blokadom programa SIEPA, Laganin je ocenio kao opravdano, davanje podsticaja, jer je na osnovu analize Ekonomskog fakulteta zaključeno da se ta sredstva u najgorem slučaju vraćaju za 30 meseci.

    Tabakovićeva je naglasila da je došla do saznanja da su iza međunarodnih kreditnih linija stajala tri čoveka koji odlučuju o kreditima, dvojica su bila iz ministarstva finansija i privrede i jedan iz NBS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE