Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji, za sada, samo švercovani iPhone

    Dolazak kompanije Apple u Srbiju neće biti moguć dok neki od domaćih mobilnih operatera ne sklope ugovor o uvozu s ovom kompanijom. Operateri su u kontaktu sa Appleom i "traže" rešenje koje zadovoljava obe strane.

    Kako saznaje Blic, najveći problem je što Apple, između ostalog, traži da se u ugovor uvrsti obaveza da će operateri godišnje prodati bar 50.000 pametnih telefona.

    U Srbiji, prema procenama, već ima preko 130.000 korisnika Apple proizvoda. Građani ih kupuju u inostranstvu, mahom u Hrvatskoj i Sloveniji, jer kod nas mogu da ih kupe samo na crno.

    Ako bilo koji operater odluči da uđe u taj posao, Apple može da dođe. To je komercijalni posao, a ko to prvi bude uradio, pobedio je na srpskom tržištu.

    Kod nas sada ima gomila švercovanih primeraka. Mnogo ih je ilegalno uvezeno, na desetine hiljada primeraka, kaže za Blic Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

    U Telekomu Srbija kažu da su bili u kontaktu i sa Appleom. Ne možemo precizno odrediti kada bi se iPhone mogao naći i u našoj ponudi, budući da je potrebno pronaći rešenje koje zadovoljava interes obe strane, kažu u Telekomu.

    U Vip mobile koji već radi s Appleom u susednoj Hrvatskoj, kažu da uvođenje njihovih proizvoda najviše zavisi od stava te kompanije koji se definiše u njihovoj centrali u SAD.

    Budući da je Telekom Austrija grupa, čiji smo član, već korisnik Apple proizvoda, to je solidan osnov za pregovore oko datuma uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju, navode u Vipu.

    Kako su u Telenoru, koji je takođe u kontktu sa Appleom, ranije rekli za Blic, izazov se, pre svega, nalazi u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE