Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Janmaat: Srbija se oporavlja od krize

    Ni jedna država zapadnog Balkana ne može da se smatra funkcionalnom tržišnom ekonomijom, što je jedan od dva ključna uslova za članstvo u Evropskoj uniji, smatra šef sektora za evropske integracije u delegaciji EU Freek Janmaat.

    On je, prilikom predstavljanja ekonomskih segmenata poslednjeg izveštaja Evropske komisije o integracijama Srbije, u Privrednoj komori Srbije, rekao da se srpska ekonomija oporavlja od krize, iako sporo.

    Janmaat je pozitivnim ocenio početak procesa restrukturisanja državnih preduzeća koja su u stečaju, kao i rekapitalizaciju bankarskog sektora, koji je likvidan.

    Mesta ima za poboljšanje u oblasti privrednog rasta, koji je na dobrom putu, ali je neujednačen. Javni dug još raste i dostiže 60 odsto BDP, ali mere fiskalne konsolidacije, koje je donela Vlada, korak su u pravom smeru.

    U oblasti spoljnotrgovinske razmene Srbija je već poprilično integrisana u tržište EU, a SSP može dodatno da pomogne daljem prilagođavanju evropskom tržištu, ocenio je Janmaat i ukazao na i dalje visoku nezaposlenost od oko 24 odsto, dodajući pritom, da ohrabruju namere vlade da izmeni zakon o radu.

    On je ocenio da je dobar novi sistem subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, jer proizvođačima obezbeđuje veću predvidljivost, i izrazio zadovoljstvo nedavnim povećanjem cena gasa i struje, koje se polako kreću ka tržišnim.

    On je napomenuo da je bilo nekih nesporazuma oko usaglašenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim po pitanju GMO i naglasio da su evropski zakoni u toj oblasti dosta konzervativni.

    Janmaat je ukazao da u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji predstoji dosta posla, kao i da su mnoga pitanja iz oblasti zaštite intelektualne svojine kod nas suprotna evropskim pravilima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE