Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za energetski efikasnu poljoprivredu zajam od 50 miliona evra

    Nemačko društvo za investicije i razvoj (DEG), odobrilo je dugoročni zajam kompaniji MK Group, u vrednosti od 50 miliona evra. Ko-finansijeri su Holandska razvojna banka (FMO) i Austrijska razvojna banka (OeEB), sa po 15 miliona evra. Ugovor su potpisali Miodrag Kostić, predsednik MK Group, a u ime Nemačkog društva za investicije i razvoj  (DEG) direktorka Agrobiznisa, šumarstva i prehrambene industrije, Franziska Hollmann.

    Dodatna sredstva služiće za finasiranje i razvoj novih investicija, koje će biti orijentisane ka smanjenju troškova proizvodnje, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine.

    Najveći deo sredstava biće uložen u novu opremu za dobijanje šećera iz melase, a očekuje se da će nova tehnologija umanjiti utrošak energije za otprilike jednu petinu po toni šećera. Deo sredstava biće uložen u sušaru u kojoj se suši repin rezanac, nus proizvod nastao iz procesa pravljenja šećera. Emisija ugljen-dioksida (CO2) do koje dolazi tokom procesa proizvodnje šećera će se na taj način značajno smanjiti, jer sušara koristi već postojeću paru umesto mazuta.

    Takođe, sredstva će biti uložena i u modernizaciju postojećih i nabavku novih sistema za navodnjavanje, nakon čega će ukupna površina irigacionih sistema MK Group iznositi  oko 5000 hektara. Preostala sredstva biće namenjena i za izgradnju mreže silosa, magacina i otkupnih stanica u Vojvodini, što je deo dugoročne strategije MK Commerce-a, jedne od članica MK Group sistema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE