Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siromaštvo preti četvrtini EU

    U Evropskoj uniji skoro jedna četvrtina stanovništva, njih 121 miliona, živi na granici bede, pokazali su podaci agencije za statistiku Eurostata.

    Najgora situacija je u Bugarskoj, gde siromaštvo ugrožava skoro polovinu populacije, sledi Rumunija, a potom Hrvatska. Sa bezmalo trećinom stanovništva ugroženog siromaštvom, na četvrtom mestu je prezadužena Grčka.

    Podaci Eurostata su pokazali da se na drugom kraju liste, među najmanje ugroženim, nalaze stanovnici Češke, koja je pretekla i razvijene zapadne zemlje.

    U Češkoj siromaštvo ugrožava 15,4 odsto ljudi, a tik iza nje je Holandija sa 15,7 odsto siromašnih. U susednoj Nemačkoj beda preti svakom petom stanovniku.

    U celini važi da siromaštvo najviše ugrožava ljude koji žive u seoskim sredinama i manje naseljenim regionima, a situacija se u poslednje vreme dodatno pogoršava.

    Prema najnovijim podacima Međunarodnog crvenog krsta, u Evropi živi 43 miliona ljudi zavisnih od humanitarne pomoći. Još 120 miliona, od ukupno 500 miliona Evropljana, ugroženo je siromaštvom.

    Evropa je suočena sa najgorom humanitarnom krizom u poslednjih šest decenija, rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije Crvenog krsta Bekele Geleta.

    Ni blagi privredni oporavak u nekim delovima Evrope ne pomaže da se prevaziđe negativan trend.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE