Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neostvariv rast od dva odsto BDP?

    Ekonomske mere Vlade su nedovoljne, zakasnele i kratkoročne. Neophodna je promena fiskalne politike i privatizacija javnih preduzeća, ocenili su nekadašnji čelni ljudi srpske ekonomije, Mirko Cvetković i Aleksandar Vlahović.

    Bivši premijer Mirko Cvetković smatra da su nove ekonomske mere vlade nedovoljne i zakasnele najmanje godinu dana kao i da je neostvariva procena rasta BDP od dva odsto u ovoj godini.

    Efekti nekih mera su precenjeni, posebno kad je reč o smanjenju subvencija i suzbijanju sive ekonomije. Aktuelna fiskalna politika je neprimerena i preti da ugrozi finansijsku stabilnost države, upozorio je Cvetković.

    Prema njegovim rečima, reforme nisu dovoljno obuhvatne, ali da je dobro što ih je vlada započela i da je važno što u tome ima podršku javnosti.

    Za manje od 15 meseci napravljena je jedna petina aktuelnog javnog duga, rekao je Cvetković na ekonomskom samitu u Beogradu, ističući kao problem nedovoljan priliv investicija.

    Efekti mera vlade iscrpeće se za šest do devet meseci ako ne uslede strukturne reforme, smatra predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

    Vlahović, inače bivši ministar privrede i privatizacije u vladi Zorana Đinđića, rekao je na samitu da su mere kratkoročno fiskalno prilagođavanje, a Vlada Srbije mora da reformiše samu sebe, odnosno javni sektor.

    Vlahović je istakao da mere utiču na smanjenje tražnje i da je to ulazak u novu recesiju i pad privredne aktivnosti, dok pozitivnim ocenjuje shvatanje da zaduživanje više nije moguće i što se jasno čuje "privatizacija javnih preduzeća".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE