Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvodnja nafte u globalnom porastu

    Ovogodišnjem rastu globalne tražnje nafte blago je doprineo oporavak evropskih zemalja, a nova proizvodnja snažno raste na naftnom tržištu koje se ubrzano menja, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

    Ova agencija je podigla ovogodišnju prognozu globalne tražnje nafte za 90.000 barela dnevno, na 91 milion barela dnevno.

    Kako ocenjuje IEA, ovogodišnja tražnja nafte će porasti za 1,1 odsto ili za jedan milion barela dnevno u odnosu na prošlu godinu, i za 1,1 milion barela dnevno u 2014. godini, zbog poboljšanja celokupne ekonomske klime.

    U novoj proizvodnji nafte prednjače SAD, koje taj energent proizvode iz škriljaca, dok je, u velikom naftnom polju Kašagan, u teritorijalnim vodama Kazahstana, proizvodnja tek pokrenuta.

    Govoreći o revoluciji ekspolatacije škriljaca u Severnoj Americi, IEA je saopštila da su SAD u poslednja dva tromesečja proizvele 10 miliona barela nafte dnevno, što je najveća proizvodnja u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

    SAD bi, prema procenama IEA, trebalo da do drugog kvartala naredne godine postanu najveći proizvođač nafte van Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), i čime bi postale veći proizvođač nafte od Rusije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE