Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug rudarima preko milijardu dinara

    Javno preduzeće Resavica rudarima duguje za smenski rad 1,2 milijarde dinara, tvrdi predsednik Sindikata rudnika Goran Nikolić.

    Račun preduzeća Resavica je u blokadi od februara zbog duga od 60 miliona dinara za neplaćeni smenski rad rudara po pravosnažnim presudama sudova.

    Ukoliko sudovi presude u korist radnika i u narednim tužbama, procena je da bi dugovanja narasla na 1,2 milijarde dinara, rekao je Nilolić.

    Sindikat je ukazivao na ovaj problem ranijim i sadašnjim ministrima. Tražili su i rešenje problema, jer će enormni dugovi dovesti do potpune blokade rada preduzeća.

    Subvencije države, koje su visoke i dostižu 4,3 milijarde dinara, nisu dovoljne za isplatu zarada i ostatak se dopunjuje od prodaje uglja.

    Svesni smo da ovako više ne može. U rudnike 20 godina nije ulagano, primitivna je proizvodnja i podržavamo stav resornog ministarstva za modernizaciju proizvodnje.

    Po nacrtu Plana konsolidacije proizvodnja bi sa sadašnjih 600 hiljada tona trebalo da dostigne neverovatnih pet miliona tona već 2018. godine.To bi bio spas za rudare, rekao je Nikolić.

    U Sindikatu predlažu da rudnici koji nemaju perspektivu budu rešavani po evropskim modelima evropskih, postepenim zatvaranjem do zaršetka eksploatacije, a da se uporedo otvaraju nova radna mesta u alternatnivnim delatnostima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE