Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Upozorenje Efektive korisnicima kredita

    Korisnici kredita ne bi trebalo, bez konsultacija, da potpisuju anekse ugovora sa bankama koje su prihvatile preporuku Narodne banke Srbije o povraćaju novca naplaćenog povećanjem kamata, jer banke pokušavaju da vrate manje novca, upozoravaju iz Udruženja Efektiva.

    U Efektivi kažu da su neke od banaka javno prihvatile preporuku, a neke pismima pozivaju korisnike da dođu i potpišu aneks ugovora kojim prihvataju umanjenje glavnice kredita za određeni iznos ili smanjenje kamate za naredni period otplate, kako bi se preplaćeni iznos novca kompenzovao na taj način.

    Banke su povećavanjem kamate smanjile otplatu glavnice kredita, pa tako sada korisnici duguju više nego što bi dugovali da povećavanja kamate nije bilo, kažu u Efektivi.

    Konkretno, ako je ostatak duga po kreditu sada 50.000 švajcarskih franaka, da nije bilo povećavanja kamate ostatak duga bi bio oko 48.000, dakle 2.000 franaka manje.

    Banke koje su prihvatile vansudsko poravnanje sa našim članovima koji su podneli tužbe, isplatile su razliku naplaćenog novca uvećanu za zakonsku zateznu kamatu koja nije mala i iznosi negde oko 50 odsto vrednosti preplaćenog novca.

    Njihova preporuka je da građani ne prihvataju bilo kakvu ponudu i povraćaj novca koji podrazumeva manji iznos od onog koji predstavlja čistu razliku naplaćenu podizanjem kamate, uvećanu za zateznu kamatu.

    Kako naglašavaju, banka je obavezna i da glavnicu kredita vrati na prvobitno ugovoreni nivo.

    Korisnici koji potpišu aneks ugovora, a ne provere da li su obeštećeni u punom iznosu, gube pravo da se u sudskom postupku bore za punu nadoknadu štete, naglašava se u saopštenju Efektive.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE