Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velike autoindustrije u Evropi gube 5 milijardi evra

    Četiri velike automobilske kompanije, francuski PSA Peugeot Citroen, italijanski Fiat i američki Ford i General motors napraviće ove godine poslovni gubitak u Evropi od pet milijardi evra, prognozira agencija za kreditni rejting Moody's.

    To će biti druga godina koju te kompanije završavaju s gubitkom, a kako piše Wall Street Journal, tražnja na evropskom automobilskom tržištu ove godine će biti najniža za poslednje dve decenije.

    Pretpostavlja se da će se kapacitet tržišta automobila u zapadnoj Evropi sniziti za pet odsto, na 12,48 miliona vozila. Pri tome će pad tražnje biti zabeležen šestu godinu za redom.

    Zbog toga se proizvođači automobila za masovno tržište suočavaju sa hiperprodukcijom i pogubnim rastom cena.

    Malo je verovatno da prognozirani rast prodaje u 2014. godini od tri odsto, na 12,84 miliona automobila, popravi situaciju jer kriza previše dugo traje, naročito u zemljama kao što su Španija i Italija, ukazuju stručnjaci.

    Moody's smatra da najveći rizik od sniženja rejtinga imaju Fiat i Peugeot. Istovremeno, Volkswagen i drugi proizvođači premijum klase, takođe osećaju pritisak u Evropi, ali njih spašava ekspanzija u drugim regionima, u prvom redu u Kini

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE