Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rosneft: 100 milijardi kubika gasa godišnje do 2020.

    Ruska naftna kompanija Rosneft planira da do 2020. godine poveća proizvodnju gasa na 100 milijardi kubnih metara godišnje, a monetizacija rezervi gasa je strateški prioritet kompanije.

    Kako je saopšteno, kompanija dosledno sprovodi plan povećanja proizvodnje gasa. Tako je prošle godine proizvodnja prirodnog gasa povećana za 28,1 odsto na 16,39 milijardi kubnih metara.

    Značajnu ulogu u sprovođenju tih planova ima zavisno preduzeće Rospan International, koje osvaja nalazišta gasa Istočno Urengojsko i Novo Urengojsko na poluostrvu Jamal u Sibiru, preneo je Itar tas.

    Ukupne rezerve ugljovodonika u tim oblastima procenjuju se na jedan bilion kubnih metara prirodnog gasa, 150 miliona tona gasnog kondenzata i 46 miliona tona nafte.

    Kompanija je prošle godine proizvela 3,5 milijardi kubnih metara gasa i 663.000 tona gasnog kondenzata. Rosneft planira da poveća proizvodnju gasa Rospana na 5,5 milijardi kubika do 2016. godine i do 18 milijardi kubnih metara do 2018. godine.

    Za ostvarenje tih planova napravljen je integrisani projekat obimne eksploatacije licenciranih oblasti Novo Urengojsko i Istočno Urengojsko.

    U okviru projekta treba da se izbuši i opremi 285 bušotina za eksploataciju gasnih kondezata i 19 naftnih bušotina, da se izgrade postrojenja za kompleksnu pripremu gasa, postrojenja za stabilizaciju kondenzata, za pripremu nafte, železnički terminal za utovar i mnoštvo cevovoda različite namene. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE