Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska ekonomija u bezizlaznoj situaciji?

    Novi ministar finanasija će za početak morati da se zaduži, jer u suprotnom, država bi mogla da dođe u situaciju da ne isplaćuje penzije i deo plata. Kamate će "pojesti" eventualni rast BDP, upozorava ekonomista Ljubomir Madžar.

    Ipak, ni novi ministar neće znati kako da plaća dospele kamate, a o glavnici duga da i ne govorim, kaže za Blic Madžar i dodaje da je naš najveći problem to što ne možemo da pokrijemo javne izdatke iz tekućeg BDP.

    On smatra da će biti teško zadužiti se po nižoj kamati. Dinkić je uhvatio povoljan trenutak da se tako zaduži jer je bilo mnogo neiskorišćenog novca u svetu. Već sada se to menja, jer se Amerikanci okreću restriktivnijoj politici, u svetu je porasla cena novca i biće teško nalaziti kredite, objašnjava Madžar.

    10 godina se preterano troši, daleko više nego što se proizvodi, pa imamo veliki budžetski i spoljnotrgovinski deficit. Ko tako postupa, dovodi sebe u bezizlaznu situaciju, jer nije kadar da servisira dug. Predlagali su neke mere, ali mnogo je više obećavano nego što može da se ispuni.

    Podaci su pokazali da u budžetu sada, ipak, ima više para nego početkom godine. Dinkić se, u stvari, u poslednjih šest meseci debelo zadužio i, da se više zadužio, mogao je i više da ostavi, rekao je Madžar.

    Nama sada trebaju samo krupne uštede, a to pogađa penzije, plate i subvencije i zaposlene u javnom sektoru, što se opet preliva na plate. Ne možete dovoljno uštedeti tako što ćete sirotinju zaobići, a odseći krila onima koji su imućniji.

    Fiskalni savet je procenio da će nam uskoro samo za kamate biti potrebno milijardu evra godišnje. A to znači da, čak i da nam BDP poraste za 3,5 ili četiri odsto u narednim godinama, ono što će ostati za potrošnju biće isto kao i sada, ako ne i manje.

    Javni dug je prešao 60 odsto BDP, a bez znatnijih promena u politici javnih finansija nema izgleda da se promeni trend.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE