6 insajderskih trikova da vaš CV ostavi dobar utisak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  6 insajderskih trikova da vaš CV ostavi dobar utisak

  “Koji je najbolji način da se napiše CV?” Ovo pitanje pojavilo se na sajtu „Quora“ a odgovorila je Kajla Majer (Kayla Myers), koja je viši savetnik kompanije za pomoć oko pronalaženja posla „Mentat“.

  Ne postoji jedan ispravan način da se napiše CV. Dobra ideja je da pišete radnu biografiju za jednu određenu poziciju, krojite je prema određenom poslodavcu.

  • Rezime može da bude napisan u tri formata: hronološki, funkcionalan i kombinovani.
   Najčešći format – hronološki, ističe radno iskustvo i počinje sa listom vaših prethodnih pozicija, obrnutim redosledom (najskorije idu najviše, pa redom do prvi radnih iskustava). Funkcionalni rezimei fokusiraju se direktno na veštine i iskustvo koje je važno za poziciju za koju se prijavljujete. Kombinovani, pretpostavljate, kombinuje ova dva stila, počinjući od iskustva koje daju osobine i sposobnosti važne za poziciju za koju se prijavljujete pa onda dalje ide hronološki. Ako imate skorija iskustva u određenoj oblasti za koju konkurišete, hronološki format je najpogodniji i najefektivniji.
   Ali, ako tražite promenu u karijeri, funkcionalan ili kombinovan CV mogu da smeste važnu informaciju na početak i da pomognu HR menadžeru da brzo poveže vaše iskustvo sa odgovornostima određene pozicije.
  • Uredite vaš sadržaj tako da zauzima oblik slova „F“
   Sadržaj koji se nalazi na vrhu i na levoj strani, biće pročitan prvo (Baš kao što ima oblik slova „F“). Posebno u prvoj rundi, kada poslodavac ima vrlo malo vremena da razdvoji one koji su odgovarajući za poziciju od onih koji nisu.
  • Uključite Bulletse („po tačkama“) da biste povećali vidljivost i uticaj
   (Baš kao u ovom tekstu). Za svako radno iskustvo kao i za svaku veštinu koristite bulletse. Biće preglednije. Osim toga, stavite se u poziciju poslodavca – poželeće da pročita prve redove, a zatim deo napisan po tačkama.
  • Izaberite pravu dužinu: Jedna ili dve stranice?
   Jedno od najčešćih pitanaja u vezi sa CV-jem jeste koliko bi trebalo da bude dugačak. Dužina zavisi od relevantnog iskustva. Imajte na umu da više sadržaja ne znači više iskustva koje je bitno za zapošljavanje. Takođe, CV ne bi trebalo da ima više od dve strane, osim nekih izuzetaka – visoka akademska uloga, i sl. Ako ste tek diplomirali ili ste novi na poslu, rezime od jedne strane biće sasvim dovoljan.
  • Iskoristite prazninu
   Jedna od najgorih grešaka jeste natrpan sadržaj, suviše informacija, kada nije jasno na šta se treba fokusirati. Koristie prostor i prored da istaknete ono što želite.
  • Koristite jednostavnost kao svoju prednost
   Ako ste grafički dizajner, rezime može da pokaže vaše umeće pri izboru fonta, stila i templejta koji koristite. Svi ostali bi trebalo da koriste jednostavne formate i dizajn. Time izbegavate da negde pogrešite ili da se nekome ne dopadnete (jer stil nije po njihovoj volji). Najvažnije je da CV bude čitljiv i profesionalan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE