Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki gubitak najveće slovenačke banke

    Najveća slovenačka banka, državna Nova Ljubljanska banka (NLB), zabeležila je gubitak od 91 milion evra u prvoj polovini godine, zbog otpisa potraživanja i nižih prihoda od kamatnih stopa.

    NLB je u istom periodu ranije ostvarila profit od 32,3 miliona evra, ali je, zbog loših kredita, na kraju prošle godine imala gubitak od 273,5 miliona evra.

    Akcionari NLB su u junu odobrili povećanje kapitala za 500 miliona evra, koje, pored transfera toksičnih zajmova u "lošu" banku BAMC, ima za cilj osiguranje adekvatnosti kapitala i stabilizaciju poslovanja.

    Očekuje se da će NLB u BAMC prebaciti rizična sredstva vredna oko dve milijarde evra. Slovenački parlament je prošle godine formirao "lošu" banku da bi tri najveće državne banke oslobodio rizičnih kredita ukupne vrednosti do sedam milijardi evra.

    U strahovanju da je realan obim tih kredita još veći, Evropska komisija je od Slovenije zatražila da izvrši nezavisnu reviziju bankarskog sektora, koja je odložila transfer, čiji je početak bio planiran za jun.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE