Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet do šest godina za problem nezaposlenosti

    Gorući problem nezaposlenosti može se rešiti nizom reformi, kao i formiranjem posebne institucije, Zavoda za planiranje koja će se ozbiljno baviti tim reformama da bi se za pet ili šest godina problem nezaposlenosti rešio.

    Rešavanje nezaposlenosti kao gorućeg i najkompleksnijeg problema zahteva niz reformi u javnom sektoru kao i jačanje privatnog, ali kao preduslov zahteva jaku i precizno definisanu strategiju razvoja, oko koje bi postojao politički konsenzus, zaključeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda.

    Mora najpre postojati jedinstvena strategija razvoja, zatim i ozbiljno planiranje i metodologija, i potrebna je nadvladina institucija, Zavod za planiranje, koja će se ozbiljno baviti svim segmentima potrebnih reformi, da bi se za pet ili šest godina problem nezaposlenosti rešio, istakao je član Nacionalnog saveta za privredni oporavak Mahmut Bušatlija.

    On je rekao da reforma javnog sektora najpre podrazumeva rešavanje problema javnih preduzeća, koja sa izuzetkom njih nekoliko koja rade sa dobitkom, predstavljaju 700 monopolista koji gube novac.

    Segmenti koji bi trebalo da budu reformisani su javna uprava, javne finansije i javna preduzeća, kako bi mogla da rade u konkurentnom ambijentu, kao i penzioni sistem koji je najsloženiji problem, ocenio je Bušatlija i kao posebno važno istakao upravljanje državnom i javnom svojinom.

    Predsednica Udruženja Poslodavac Diana Gligorijević iznela je stav da država premalo obraća pažnju na domaće firme i investitore, ne stvara klimu jednakih mogućnosti za sve učesnike na tržišnoj utakmici i time dodatno destimuliše ulaganja u privredni razvoj.

    Država previše govori o lošim stvarima, a zanemaruje male i srednje privrednike koji uspešno posluju i koji su veliki potencijal za razvoj privrede i šansa za zapošljavanje. Državnom aparatu fale nove ideje i sveža misao, pa je stoga konsultativni krug u kome se vodi dijalog potrebno proširiti, rekla je ona.

    Paralelno sa reformom javnog sektora, prema rečima predsednika Saveta za banke i finansijske organizacije i predsednika izvršnog odbora Privredne banke Beograd Miodraga Salaja, neophodno je da se razviju mehanizmi koji će stimulisati privatni sektor, koji bi trebalo da apsorbuje višak nezaposlenih.

    Bez takvih mehanizama i neplanskim reformama nije moguće povećati zaposlenost, čak bi se izazvao i kontraefekat. Zato je važno stvoriti olakšice privrednicima, a trenutno je veoma mali broj banaka spreman da finansira privatnike, rekao je Salaj.

    Jedan od napora da se iznađu rešenja za povećanje zaposlenosti je i projekat „Zaposlimo Srbiju“. Koordinator projekta, Milomir Mandić objasnio je da je osnovni cilj da se sačini evidencija, kvalitetna baza podataka privrednih potencijala koja bi bila stalno ažurirana, a trebalo bi da animira potencijalne investitore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE