Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dugalić: Isključiva nadležnost NBS

    Narodna banka Srbije je isključivo nadležna da konačno utvrdi da li su sumnje u validnost podataka u izveštajima 13 banaka o poslovanju na našem tržišu tačne, kaže za Tanjug generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić.

    Blic piše da NBS poslednjih nedelja intenzivno radi na analizi više od trećine poslovnih banaka koje posluju na srpskom tržištu, zbog sumnje u validnost izveštaja o poslovanju, a razlika između prikazanog i stvarnog stanja je oko 50 miliona evra.

    Prema pisanju tog lista, pod lupom su i strane i domaće banke, a Dugalić smatra da do razlike u iskazanom bilansu poslovanja banaka može doći i usled različitih propisa koji važe na međunarodnom i domaćem nivou.

    On ipak ne negira mogućnost da je u prikazivanju bankarskih poslovnih rezultati bilo propusta, ali upozorava da će o svemu izveštaj sačiniti NBS koja je za to jedino ovlašćena.

    Dekan Beogradske bankarske akademije, profesor Hasan Hanić, takođe smatra da jedino NBS može staviti tačku na ovaj "slučaj", ali, za razliku od Dugalića, tvrdi da ne postoje neke bitnije razlike u domaćim i međunarodnim propisima.

    To i ne može biti, prema njegovom uverenju, razlog da se pojavi tako velika razlika u iskazanim bilansima.

    Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je za Blic objasnila da su u toku regularne kontrole poslovanja banaka. Ovaj list međutim, piše, pozivajući se na izvore iz bankarskih krugova, da su kontrole banka u Srbiji značajno pojačane.

    Pri formulisanju rebalansa budžeta koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije, kao i antikriznih mera, kao jedna od vaznih tačaka definisana je odluka da budžet više ne pokriva nikakve gubitke koji prevazilaze zakonsku obavezu.

    To znači, da bi bankrot bilo koje banke bio praćen gubicima svih onih koji u njima imaju depozite veće od 50.000 evra.

    Na moguće nestabilnosti bankarskog sektora nedavno je u svom izveštaju upozorio i Međunarodni monetarni fond.

    U prošloj godini, prema podacima APR, u Srbiji su poslovale 32 banke, od čega su 22 pozitivno poslovale dok je 10 banaka imalo gubitke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE