Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Industrija SAD ostala bez tri miliona radnih mesta

    Broj radnih mesta u američkoj industriji opao je tokom minulih 10 godina za petinu, na oko 12 miliona, uglavnom zbog seljenja proizvodnje u Kinu i druge zemlje sa jeftinijom radnom snagom, piše dnevnik Washington Post, pozivajući se na ocene domaćih ekonomista.

    Radna mesta u američkoj industriji nestajala su naglo, od početka minule decenije, takođe i zbog tehnološkog unapređenja proizvodnje u raznim delatnostima, navodi list i konstatuje da je to dovelo mnoge proizvodne centre, poput automobilskog giganta General Motors iz Detroita, u jako težak položaj.

    Neki gradovi, poput Vašingtona, pretrpeli su nešto manju štetu nego najveći industrijski centri, ali je i prestonica SAD ipak u pomenutom periodu izgubila 20.000 radnih mesta u industrijskim pogonima.

    U industrijiskim pogonima koji se nalaze neposredno u Vašingtonu ili okolini tog grada sada je uposleno oko 50.000 ljudi, a predstavnici nekih kompanija tvrde da su SAD dobro mesto za proizvodnju, iako se i dalje suočavaju sa mnogim problemima od kojih je spor oporavak tražnje najveći.

    Na američkom tržištu rada je, inače, ove godine primetno oživljavanje, a u junu je otvoreno oko 195.000 novih radnih mesta, uz stopu nezaposlenosti od 7,6 odsto, što je osetno manje nego pre dve godine, kada je bila dvocifrena.

    Prema ranije obavljenom istraživanju, do kraja ove decenije više od 40 odsto američke radne snage činiće honorarni radnici. To je oko 60 miliona ljudi.

    Kao primer američke kompanije koja se, suprotno od mnogih drugih, opredelila da razvija posao na domaćem tržištu, Washington Post navodi fabriku sportske obuće Sandog prodakšen, koja je osnovana 1986. godine, a ranije je svoje proizvodne kapacitete imala u Gvatemali.

    Posle štete koju je zadesila tu fabriku zbog tropske oluje, njeni vlasnici su rešili da proizvodnju obavljaju u SAD, jer su došli do zaključka da je organizovanje produkcije u nekoj drugoj zemlji dosta složen posao.

    Kompanija pokušava da se utvrdi na najvećem svetskom tržištu i na račun toga što se njena proizvodnja zaista odvija u SAD, postižu uštede na račun manjih troškova u isporuci, a očekuje i neku vrstu podrške od američke vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE