Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske kompanije: Uprkos novom porezu poslovanje u Srbiji je lakše

    Vlada Srbije 2014. uvodi korporativni porez na imovinu, ali hrvatski preduzetnici koji u našoj zemlji  nisu zabrinuti.

    Od početka naredne  godine sve kompanije u Srbiji koje u vlasništvu imaju imovinu ili se njome koriste plaćaće porez na imovinu.

    To je deo izmena zakona o oporezivanju imovine koji će uticati i na kompanije iz Hrvatske koje posluju na našem tržištu. U kompanijama iz susedstva već su upoznati s najavljenim poreskim promenama, ali kažu da i pored  njih Srbija ostaje više prijateljsko okruženje za poslovanje od Hrvatske.

    Ključna izmena zakona za kompanije je promena načina obračuna poreske osnovice. Prema rečima savetnice ministra finansija Srbije Milice Bisić, porez se dosad plaćao prema knjigovodstvenoj vrednosti, odnosno na ono što su u svojim knjigama imale kao sadašnju vrednost imovine.

    „Ubuduće će to biti tržišna vrednost ako tako vode svoje knjige ili će biti utvrđena na isti način kao za fizičke osobe“, rekla je Bisić.Za proizvodne objekte, poput hala i skladišta, na koje nije moguće primeniti prosečnu cenu kvadrata stana predviđeno je drugačije obračunavanje osnovice. U tom slučaju knjigovodstvena vrednost objekta uspoređuje se sa tržišnom vrednošću zemljišta čime se dobija osnovica za plaćanje poreza na imovinu. Poreskni obveznici sami će procenjivati kolika je tržišna vrednost nekretnine, ali će i sami za tu procenu biti odgovorni. Porez će plaćati čak i oni koji se imovinom koriste iako nisu njeni vlasnici.U Agrokoru koji u Srbiji godišnje ostvaruje oko 800 miliona evra prihoda kažu da će prilagoditi svoje poslovanje te da im ta poreska novina neće predstavljati veliku promenu.

    Zvonko Popović, vlasnik i direktor osječkog proizvođača grickalica smatra da će u Srbiji i poslovanje i dalje biti lakše.

    „U pet godina u Srbiji nismo imali nijedan inspekcijski nadzor što nije beznačajno, kod nas se svaki put pitamo koliko će nas koštati poseta nekog inspektora, dok istovremeno nikog nije briga što ne možemo da naplatimo hiljadu kuna prodate robe. U Srbiji je presija sa svih strana daleko manja, a ovde postoje nedodirljivi i mi ostali koji smo ovce za šišanje“,  zaključio je Popović. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE