Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro otkup pšenice

    Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da će Direkcija za robne rezerve uskoro poćeti otkup pšenice po ćeni oko 20 dinara.

    "Dogovorena je cena oko 18,5 dinara, plus PDV, znaći nešto više od 20 dinara za kilogram. To je cena po kojoj će država, odnosno Direkcija za robne rezerve otkupljivati određene kolićine pšenice," kazao je Knežević za televiziju "Pink".

     

    On je naveo i da je rod pšenice ove godine premašio sva oćekivanja i da su prosećni prinosi oko pet tona po hektaru.

     

    "Procenjuje se da će rod pšenice ove godine biti oko tri miliona tona. Za domaću potrošnju je dovoljno oko 1,5 miliona tona, što znaći da ostalo ide na izvoz. To je veoma znaćajno za Srbiju, jer će osnažiti ekonomiju i omogućiti priliv deviza", rekao je ministar.

     

    Prema nejgovim rećima, ova godina bila je "izuzetna" i za suncokret, šecernu repu i soju, zbog ćega se i tu oćekuje rekordan rod.

     

    Knežević je istakao da će za par dana biti ukinuta "nesrećna" uredba koju je Makedonija uvela za uzvoz pšenice i brašna iz Srbije.

     

    "Za par dan krenuće nesmetan izvoz brašna i žita u Makedoniju, i nije reć o beznaćajnim količinama, u pitanju je po 40.000 tona brašna i pšenice", kazao je on.

     

    Knežević je najavio da će u septembru biti usvojen Zakon o bezbednosti hrane, kojim će se regulisati nivo aflatoksina u mleko i hranu za životinje.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE