Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrebne radikale reforme

    Bivša guvernerka narodne banke Kori Udovički izjavila da su predložene mere štednje dobre ali da to nije dovoljno na duži vremenski rok.

    "Mere štednje i racionalizacija troškova nisu prve koje Srbija donosi, već četvrte od 2000. godine i svaki put su one dovoljne za početak procesa da se ugasi požar, ali je privredi Srbije potrebno, pored racionalizacije, da je država podrži i da joj manje smeta", rekla je Udovički na ekonomskom formu Vivaldi, na Mokroj Gori.

     

    Udovički je istakla da takav radikalan pristup zahteva ozbiljne rezova i planiranje na duži rok jer će u suprotnom privreda nastaviti sa se urušava.

     

    "Dublje restrukturiranje se stalno odlaže. Neće biti kasno ni dan pred bankrot da se u to stvarno krene, ali je problem što se ne zna kada svetskim tržištima može da prekipi, a tome se stalno približavamo", rekla je Udovički.

     

    Bivša guvernerka je ocenila da smanjenje nezaposlenosti u Srbiji može da se očekuje dve godine pošto država krene u ozbiljno restrukturiranje.

     

    Predložsene mere Vlade Srbije za reformu javnog sektora i rebalans budžeta su zadovoljavajuće, smatra član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

     

    "Najviše možemo biti zadovoljni rešavanjem sudbine preduzeća u restruktuiranju, jer je predviđeno da se do sredine sledeće godine reši njihov status", rekao je Vučković.

     

    Govoreći o rebalansu budžeta, Vučković je istakao da je napravljen jedini mogući i poželjan način, a to je smanjenje rashoda do kraja godine za više od 30 milijardi dinara.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE