Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novih 30 kompanija na Makedonskoj berzi

    Prilepska pivara, Lutrija Makedonije, Pelisterka, Makedonski telekom deo su 30 novih kompanija koje se kotiraju na Makedonskoj berzi.

    Kako izveštavaju makedonski elektronski mediji, ulaskom novih preduzeća na berzu stupila je na snagu mera čiji je cilj oživljavanje uspavanog tržišta hartija od vrednosti u toj zemlji.

    Obavezan unos je uslov za kompanije koje imaju nominalni kapital od minimalno jedan milion evra, najmanje 50 akcionara i disperziju kapitala od najmanje jedan odsto.

    „Povećanje transparentnosti i druge alternativne pogodnosti, kao što je nebankarsko finansiranje, potencijalni rast korporativnog upravljanja, bolji uvid akcionara u stanje preduzeća doneće benefite podjednakao kompanijama, investitorima, finansijskim posrednicima i širokoj javnosti“, kaže izvršni direktor Makedonske berze, Ivan Šteriev.

    Sada se na zvaničnom tržištu Makedonske berze kotiraju 62 akcionarska društva, čija se tržišna kapitalizacija procenjuje na oko 1,3 milijardi evra. Prema najavama, tokom jula na Makedonskoj berzi će se naći još 60 novih kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE