Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova dokapitalizacija NLB banke

    Deoničari Nove Ljubljanske banke (NLB) prihvatili su predlog državnog fonda SOD da se najveća slovenačka banka ove godine dokapitalizuje do najviše 500 miliona evra.

    Sredstva za dokapitalizaciju, po rečima direktora NLB-a Janka Medje, verovatno će morati da osigura država, a za to je neophodno i odobrenje Evropska komisije.

    Od deoničara odobrena dokapitalizacija NLB-a veća je od prvobitnog predloga jer je nadzorni odbor u ranijem sastavu predlagao dokapitalizaciju u visini 367,2 miliona, ali je predlog kasnije povučen. Dokapitalizacija do visine 500 miliona evra trebalo bi da bude dovoljna da najveća slovenačka banka ispuni zahteve slovenačke centralne banke o kapitalskoj adekvatnosti.

    Direktor NLB-a Janko Medja najavio je da bi banka još ovog meseca svoje loše kredite mogla delimično da prenese na tzv. slabu banku, a dokapitalizacija banke bi se u tom slučaju izvela takođe do kraja meseca.

    Za takav plan odobrenje mora dati u Evropska komisija kako se nova dokapitalizacija NLB-a ne bi računala kao neopravdana pomoć države koja je i vlasnik banke.

    U slučaju pozitivnog ishoda, nova dokapitalizacija NLB-a u kombinaciji s čišćenjem njenog bilansa, prebacivanjem loših kredita na tzv. slabu banku, mogla bi za koju godinu dovesti do toga da poslovanje NLB-a bude održivo i bez gubitaka i da joj pomoć države ne bude više potrebna, ocenili su u NLB-u povodom odluka na skupštini deoničara.

    Medja je ocenio da će za NLB poslovanje u ovoj i idućoj godini još uvek biti teško, jer su njene teškoće, kako je dodao, nastale još pre izbijanja svetske ekonomske i finansijske krize pa se i ovom trećom dokapitalizacijom u nekoliko godina rešavaju dubioze banke iz razdoblja od 2002. do 2008. godine.

    O stanju u slovenačkim bankama u državnom vlasništvu, koje zadnjih godina muče gubici zbog loših kredita, u prilikom ovonedeljne posete Austriji u više medijskih nastupa govorila i slovenačka premijerka Alenka Bratušek koja je ponovo negirala da će zbog njihove sanacije i stanja u javnim finansijama Slovenija morati da zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć.

    Bratušek je ocenila da će za dokapitalizaciju tri najveće slovenačke banke u državnom vlasništvu ove godine biti dovoljno oko milijardu evra. Država će bankama loše kredite koje se iz njihovih bilanasa prebace u slabu banku nadoknaditi državnim garancijama, a iako neke procene govore da je loših kredita i do četiri milijarde evra, stvarne će potrebe biti znatno manje, jer su banke deo svoje slabe aktive zadnjih godina već revalorizirale i izvršile potrebne rezervacije, ocenila je Bratušek.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE