Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najčešće greške kandidata na razgovoru za posao

    Kada se na jedan oglas za posao prijavi nekolik desetina, pa čak i stotina kandidata, neophodno je istaći se među konkurencijom. Ako budete pozvani na razgovor to je idealna prilika da se predstavite, zato se potrudite da izbegnete najčešće greške kandidata na intervjuima.

    Ne znaju kad da prestanu da pričaju

    Najveća greška koju kandidati prave je što govore gotovo u isto vreme sa osobom koja ih intervjuiše. Većina njih nije ni svesna da to radi. Usled nervoze ne slušaju aktivno i pažljivo kakva ptanja im se postavljaju i šta se od njih traži.

    Vodite računa o suptilnim znakovima govora tela i ukoliko osoba koja vas intervjuiše počne da se pomera napred-nazad ili pročišćava grlo – vreme je da je pustite da vam postavi drugo pitanje.

    Loše pričaju o prethodnim poslodavcima

    Ukoliko ste relativno skoro napustili određenu poziciju, osećanja su još sveža, ali na razgovoru za novi posao nemojte loše govoriti o prethodnom. Za HR stručnjake to je obično crvena zastava koja ukazuje da niste dovoljno zreli da znate da se takva stvar jednostavno ne radi. Treba biti taktičan, jer će ovakvo ponašanje navesti na razmišljanje koliko ćete biti taktični na novom poslu.

    Ne priznaju svoje greške

    Obavezan dolazak na vreme jedna je od osnovnih stvari pri razgovoru za novi posao. Ipak, može se desiti da nećete stići na vreme. U tom slulčaju obavezno se javite. Najgore što možete da uradite je da se pravite da se ništa nije desilo.

    Zanemarivanje propratnog pisma

    Ovo je prilika da istaknete svoje razumevanje posla i kao i vaše mogućnosti. Posvetite dosta pažnje ovom dokumentu, dokažite da poznajete kompaniju u kojoj aplicirate. Povežite dostignuća koja ste postigli sa pozicijama u novoj kompaniji – na taj način ćete pokazati zašto bi trebalo da budete član njihovog tima i kako ćete doprineti budućem uspehu.

    Isuviše se trude

    Pri odlasku na razgovor samopuzdanje je neophodno, ali ego ostavte kod kuće. HR stručnjaci vode računa ne samo o onome što kažete, već posmatraju i govor tela koji može da im naznači da li je neko empatičan ili egocentričan. Nemojte pričati stvari koje mislite da oni žele da čuju, ne glumite, budite ono što jeste i predstavite najbolju verziju sebe.

    Pregovori o plati

    Ako dobijete ponudu za posao, čeka vas najverovatnije najteži deo intervjua – razgovor o plati. Stručnjaci kažu da kandidati prave najčešće dve greške. Pre svega prerano pominju novac, što se može oceniti kao pretenciozno. A druga greška odnosi se na to da neki jednostavno zaborave da pregovaraju i kažu određenu cifru. Preporuka je da postavite otvoreno pitanje – koliki opseg poslodavac ima na umu, a onda sačekajte i slušajte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE