Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mala i srednja preduzeća biće važna tema u pregovorima s EU

    Sektor malih i srednjih preduzeća biće važna tema u pregovorima o pristupanju Srbije EU, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

    On je istakao da će PKS imati važnu ulogu u procesu evropskih integracija, kao i da će se intenzivno raditi na sprovođenju "Akta o malom biznisu", dokumenta EU ključnog za razvoj malih i srednjih preduzeća.

    Sertić je, na sednici Odbora za mala i srednja preduzeća, rekao da su ciljevi reforme komorskog sistema usmereni na podršku razvoju preduzetništva, malih i srednjih preduzeća koja čine 98 odsto srpske privrede.

    U protekla dva meseca već su napravljeni vidljivi pomaci, u narednom periodu intenzivno će se raditi na unapređenju uloge i pozicije komorskog sistema u Srbiji, kako bi što bolje zastupao privredu pred vladom, ocenio je on.

    Malim i srednjim preduzećima, potrebna je podrška države jer velike firme imaju podršku banaka, pa lakše mogu da prežive krizu, dodao je predsednik PKS.

    Predsednik Foruma PKS malih i srednjih preduzeća Boško Stanisavljević rekao je da je cilj foruma zaštita interesa malih i srednjih preduzeća i kontinuiran dijalog s Vladom Srbije.

    On je podsetio da Akcioni plan Foruma u 58 tačaka predviđa zaštitu interesa tog sektora, sprovođenje politika, projekte, edukaciju, razvoj klastera, startap modula, ženskog preduzetništva i mnogih drugih aktivnosti, zasnovanih na Aktu o malom biznisu EU u Srbiji.

    Predsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Dušan Perić podsetio je da je na predlog Zajednice preduzetnika uvažen otpis kamata za MSPP, ali da je, kako je ukazao, neophodno dalje smanjivanje nameta.

    Preduzetnik Milivoje Armuš predstavio je inicijativu preduzetnika o izradi predloga novog zakona o privrednim komorama, koji bi predviđao obavezno članstvo i na taj način omogućio preduzetnicima da u okviru komorskog sistema, imaju apsolutnu reprezentativnost i zaštitu sopstvenih interesa.

    Predstavnici MSP sektora ukazali su, na i dalje veoma izražen problem nelikvidnosti, nezaposlenosti, kao i negativna inflatorna kretanja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE