Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brioni idu pod koncesiju

    Hoteli i vile na Brionima idu pod koncesiju, odlučilo je Ministarstvo zaštite okoline Hrvatske. Priprema tendera za kosultanta koji će osmisliti kocesijski model je u samoj završnici. Rok za obavljanje konsultantskih poslova je kraj ove godine, a investitori i hotelski operateri trbalo bi da budu izabrani do sredine iduće godine, piše Večernji list.

    Prodaja Briona ne dolazi u obzir, kao ni otuđivanje na bilo koji način, kategoričan je ministar Zmajlović čije resor upravlja nacionalnim parkovima. Kako navodi Brioni su nacionalno bogatstvo, ali ono mora biti u funkciji razvoja.

    “Želimo međunarodni tender za potencijalne koncesionare koji će privući svetsku ulagačku elitu i hotelske lance najvišeg ranga. Tender mora biti kvalitetno pripremljen,najpre transparentan. I to nije samo parola, uzimamo konsultante za njegovu pripremu kako se u nekoj fazi ne bi ispostavilo da ga državna administracija sama ne može sprovesti dovoljno kvalitetno. Ne želimo ostaviti mogućnost da ta činjenica u nekom trenutku eventualno postane prepreka. Sve ispod vrhunskog standarda, kad su Brioni u pitanju, bio bi čisti promašaj. Na tom projektu radimo s Ministarstvom turizma i, naravno, upravom Nacionalnog parka Brioni,” ističe Zmajlović.

    Od konsultanata koji će pripremati tu transakciju očekuje se tri-četiri koncesijska modela, a odluku hoće li se tražiti jedan ili više koncesionara na kraju će doneti Vlada Hrvatske.

    Već sada je jasno da budući turistički sadržaj Briona neće bitno odskakati od sadašnjih gabarita. Nove gradnje na mestima gde već nisu postojali neki temelji zapravo i neće biti, a prema postojećoj prostornoj dokumentaciji, sadašnji objekti mogu u tlocrtu rasti maksimalno za trideset odsto. Drugim rečima, hoteli Neptun, Istra i Karmen, vile Primorka, Lovorka i Dubravka, te kuće za iznajmljivanje Fažanka i Magnolija, recimo, koji sada imaju 304 turističke postelje, ni ubuduće neće biti hotelski ‘mamuti’. Prostorni planovi, doduše, dopuštaju, na primer, rušenje objekata Jurina i Franina, koji trenutno nemaju kategoriju i nisu u komercijalnoj funkciji, te da umesto njih nikne ekskluzivni golf&wellness hotel sa 110 soba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE