Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Rusi finansiraju Južni tok

    Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju u potpunosti finansirati ruske banke ili Gazprom.

    Bajatović, koji je na Evropskoj biznis konferenciji u Amsterdamu po četvrti put reizabran za člana predsedništva te organizacije, rekao je da je idejni projekat završen, a u ovom momentu se radi na završetku konačnog tehničkog projekta koji bi trebalo da bude gotov do 30 juna.

    "Očekujemo da u ponedeljak dođe finansijski tim Gasproma i banaka koje će pratiti Južni tok, pre svega Sberbanku i Gazprom banku, i tada ćemo početi razgovore o novom finansiranju Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala u finansiranju ovog projekta i da praktično svede sve stvari", objasnio je Bajatović.

    On je dodao da će "bez obzira na to da li se radi o kreditima ili pozajmicama Gazproma prema Srbijagasu, uglavnom Južni tok što se tiče srpskog dela biti u potpunosti finansiran od strane ruskih banaka ili Gazproma uz najpovoljnije finansijske uslove na tržištu".

    Bajatović je kazao da se početak radova očekuje krajem novembra, odnosno početkom decembra meseca, a do tada će početi otkup parcela, odnosno delimična eksproprijacija, jer će se, kako je precizirao, samo mali deo parcela trajno otkupljivati.

    Prema njegovim rečima, novac za to je već obezbeđen i ovih dana dana bi trebalo da počne realizacija konkursa za sredstva kojima bi trebalo da budu isplaćene odštete.

    Bajatović je istakao da su "svi ostali pripremni radovi 80 do 90 odsto kompletirani, a nakon toga čeka se potvrda revizije da je projekat tehnički urađen, što znači da u septembru možemo očekivati i tendere za izvođače radova".

    "Ja očekujem da ćemo do kraja juna imati tendere za dobavljače cevi i za dobavljače kompresorskih stanica i tada bi se stekli svi uslovi, uz izdavanje potrebne građevinske dozvole, da projekat Južni tok počne u punom smislu, dakle postavljanje cevi i izgradnja kompreskorskih stanica u Srbiji", zaključio je Bajatović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE