Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Australija najsrećnija zemlja

    Australija je treći put za redom ocenjena kao zemlja s najsrećnijim narodom na svetu među ekonomski razvijenim zemljama. Slede Švedska i Kanada, dok je Nemačka na 17. mestu.

    Australija se zadržala na prvom mestu zahvaljujući jakoj ekonomiji prema Better Life indeksu, koji je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    Anketa je sprovedena u 34 zemlje članice OECD, na osnovu ukupno jedanaest kriterijuma.

    Australija je pokazala izvanredne rezultate u blagostanju, što govori i činjenica da je iznad top zemalja u velikom broju tema u Better Life indeksu, objavljeno je na zvaničnoj stranici OECD.

    Više od 73 posto od 23 miliona Australijanaca u dobi od 15 do 64 godine imaju plaćen posao koji je iznad proseka OECD. Ljudski vek je duži, čak 82 godine.

    Ekonomija Australije jača više od dve decenije zahvaljujući potražnji za prirodnim resursima, a uspelaje da izbegne najgoru finansijsku krizu i svetsku recesiju 2009. godine.

    Jaka ekonomija odrazila se i na australijski dolar koji je trenutno najskuplji u posljednjih 30 godina.

    Ipak, broj rudnika se smanjuje čime će doći do povećanja stope nezaposlenosti, što je trenutni izazov pred Australijskom Vladom i trenutno se rade na strategiji usmeravanja ekonomije na sektore poput izgradnje i industrije.

    Australija se suočava i s razlikom u primanjima, jer prema OECD, 20 procenata australijske populacije koja je na vrhu zarađuje šest puta više od onih 20 odsto koji su na dnu skale.

    Posle Australije, Švedske i Kanade, u top pet zemalja po kvalitetu života su Norveška i Švajcarska. Austrija je na 13. mestu, Nemačka je pri sredini, na 17. mestu, a a Slovenija na 19. poziciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE