Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro lista potencijalnih partnera za izgradnju 317 hidroelektrana

    Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će za nedelju dana u tom ministarstvu imati listu potencijalnih partnera, koji će graditi 317 malih hidroelektrana.

    Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, precizirala da je reč o blizu milijardu evra ulaganja i da će oko 600 ljudi biti zaposleno u malim hidroelektranama. Mihajlović je najavila da Srbija 2015. godine može da očekuje oko 400 megavata snage iz svih malih hidroelektrana. Ona je najavila u toku ove godine razgovore o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata – hidroelektranu Bistrica i Djerdap i dodala da "od UAR, do Kanađana i Italiijana, mnogi investitori dolaze".

    "Moj plan je da u toku ove godine imamo bar dva ugovora za određene infrastrukturne projekte", najavila je Mihajlović. Mihajlović je ocenila da je neophodna štednja, ali ne štednja koja će onemogućiti ulaganja i najavila razgovore u energetskom sektoru sa mnogim strateškim partnerima. To ne znači da će biti prodaje javnih preduzeća poput Elektroprivrede Srbije ili Srbijagasa, ali će se razgovarati o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, objasnila je Mihajlović.

    Ona je podsetila da je prošle godine potpisan ugovor za jednu veliku solarnu elektranu i da je po prvi put uređena oblast obnovljivih izvora energije. "Dali smo povlašćene cene i za one koji stavljaju solarne kolektore na krovove", rekla je Mihajlović i dodala da to povećava energetsku efikasnost svake zgrade. Mihajlović je najavila "da ćemo do kraja godine imati elektranu na vetar" i da će od 1. januara Srbija imati fond energetske efikasnosti namenjen domaćinstvima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE