Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Drže cene sa jakim evrom

    Cene maloprodajnih proizvoda u Srbiji projektovane su na kurs od 118 i više dinara za evro i nisu se smanjivale, iako je vrednost evra pala u odnosu na prošlu godinu. Rast evra redovno "diže" cene, dok u obrnutom slučaju, cene teško "padaju".

    Od početka godine trgovci se uglavnom nisu mnogo obazirali na nivo deviznog kursa, koji je je tek ponekad prelazio 112 dinara. Uprkos tome i dalje "drže" cene projektovane na kurs od 118 i više dinara. Uvozna roba nije pojeftinila, iako je vrednost evra pala u odnosu na prošlu godinu, pišu Novosti.

    Cene nisu smanjene u prodaji trajnih kućnih aparata, nameštaja, slatkiša, pića, čak je došlo do izvesnog poskupljenja uvoznih roba, kao i konditora i kozmetičkih preparata. U cenu koju formira uvoznik, koji očekuje pare na odloženo vreme, ukalkuliše se i određeni deo kursne razlike za budući trenutak kada pare legnu na račun kako im se dinar ne bi obezvredio. Ovo bi bilo donekle i razumljivo u uslovima kada devizni kurs ne bi bio stabilan kao što je u proteklih pet meseci.

    Kada dođe do rasta vrednosti evra za tri do pet odsto, to se, po pravilu, istog dana odrazi i na cene uvozne robe u trgovinama, koje se prodaju skuplje i do 10 odsto, ali kada je situacija obrnuta i kada jača dinar, te iste cene se teško obaraju.

    Stručnjaci ukazuju da su špekulacije na tržištu očigledno svakodnevne, dobavljači i prometnici ne žele da gube na velikim dnevnim oscilacijama deviznog kursa, zaračunaju robu prema znatno većim vrednostima evra.

    To je klasičan primer zloupotrebe finansijske krize i prebacivanje novih troškova na krajnjeg korisnika, odnosno kupca, komentariše predsednik Pokreta potrošača Petar Bogosavljević i dodaje da tako visoke cene uvozne robe nemaju opravdanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE