Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU: Jeftina i prljava ili skupa i čista energija?

    Kako energiju u Evropi učiniti jeftinijom a da se pri tom ne ugrozi politika zalaganja za ekološke izvore koji su sami po sebi skuplji, glavno je pitanje o kome  je raspravljalo rukovodstvo Evropske unije na sastanku održanom ove srede.

    Premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker podsetio kako je cena gasa u SAD tek četvrtina onog što plaćaju Evropljani. Jedan od glavnih razloga jeste sve raširenija tehnologija istiskivanja gasa iz podzemlja, takozvani ‘Fracking’.  U tom postupku se, međutim, u zemlju pumpaju različite hemikalije – i niko nije siguran, kako će se to konačno odraziti na podzemne vode.

    Na cenu energije u Europi, podsetio je evropski poverenik za energiju Günther Oettinger, utiču i ulaganja u obnovljive izvore energije, poput vetra, sunca ili vode. Takvi izvori su i dalje skuplji od konvencionalnih, ali se teži do 2020. čak petinu potrebe pokriti iz takvih izvora. Pored toga se Evropa obavezala i na redukciju emisije ugljen dioksida tako da je sve više tereta na one koje tu energiju i troše. Poverenik za energiju pokušava spojiti – nespojivo. S jedne strane pristalice uverava kako "neće biti nikakve nove promene energetske politike u Evropskoj uniji" i kako će se i dalje zalagati za ekološke izvore. Ali u istom dahu dodaje i kako "moramo želeti da se u Evropi i dalje proizvodi čelik i aluminijum, ali i keramika, industrijski tekstil i hemijski proizvodi" i kako, da bi cena tih proizvoda bila konkurentna na tržištu, cena energenata mora biti niža. On pri tom ne isključuje mogućnost ni da će veći teret pasti na domaćinstva i građane.

    Kako pitanje – jeftinija energija ili zdrava okolina – nije rešeno poverenik za energiju je zadužen izraditi detaljni izveštaj o ceni energenata i njihovom uticaju na privredu u svim zemljama Evropske unije. U međuvremenu je dogovoreno da će i Evropa početi sa opreznim eksperimentisanjem crpljenja gasa iz zemlje novim metodama za što su, kako Oettinger izjavljuje, pre svega zaintresovane Poljska, Velika Britanija, ali i Ukrajina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE